Ezen az oldalon hosszadalmasan lehetne leírni, hogy hosszú, és rövid szőrű kutyákat hogyan lehet gondosan, és megfelelően ápolni.  Igyekszem röviden leírni a fontosabb lépéseket.

FÉSÜLÉS

A kutya jó közérzete és egészséges tartása érdekében szükséges a bundája rendszeres ápolása. A rövid­szőrűek ápolása könnyebb, mint a hosszúszőrű fajtáké.

Ha hetente többször is kifésülöd a szőrt, a kutyád mindig tiszta marad; a naponta történő fésülés még jobb.

Milyen felszerelésre van szükséged a művelethez? Az a kutya szőrzetétől és hosszától függ.

A hosszúszőrű kutyák fésüléséhez, bontásához fémfogú kefére/fésűre van szükség, amelynek hosszú, rozsdamentes acélból vagy krómozott fémből készült fogai vannak.

A rövid-közép-, és néhány hosszúszőrű kutya szőrápolásához a sörtés kefe a legjobb. Létezik még simogató kefe a szőrcsomók és elhalt szőrszállak eltávolításhoz; gumikefe a sima szőrzet fényesítésére és az elhalt szőrszállak eltávolítására; továbbá ollót, nyíró késeket, bontófésűket, hajszárítót és egyéb szőrápolási kellékeket is lehet használni.

Fésüléskor, illetve nagyobb séták után mindig ellenőrizd, hogy nincs-e a kutya szőrében bogáncs toklász, esetleg szőrgubancok, amelyek általában a fül mögött és a lábakon alakulnak; valamint azt is nézd meg, nincsenek-e vágások vagy karcolások a bőrön. Minden kutyának hullik a szőre, bár néhány fajtának határozottan jobban, mint a többinek. A rendszeres fésülés segít a szőrhullást ellenőrzés alatt tartani.

Véleményem szerint a gondos gazdi nem csak arra figyel oda, hogy milyen típusú tápot ad a kutyusának, hanem ápolja otthon a szőrét, hogy a kutyakozmetikusnak még csak véletlenül se kelljen egészségügyi nyírást végezni a kutyán, ha annyira összefilcesedett a szőre.

Ami még nagyon fontos az élősködők elleni védelem. Tévhit, hogy a kullancsok ellen csak tavasszal, és nyáron kell védekezni. Egész évben védeni kell őket a kullancs, bolha, szúnyog, és legyek ellen.

Az élősködők ellen már többféle termék van kereskedelmi forgalomban, hogy csak néhányat említsek, bolha nyakörv, spot, tabletta, különböző illóolajok, amik kiegészítésként fokozzák a védelmét az ebnek.

SZEM-FÜL TISZTÍTÁS

Az egészséges szemnek nincs szüksége különösebb ápolásra. Reggelente erre tervezett szemtisztító zselével egy vattapamacs, vagy len kendő segítségével kitöröljük a szemeket kívülről befelé úgy, hogy könnycsepp-képződés ne következzen be. A szem állandó könnyezésénél esetleg a szempillák és a szemöldökszőrök izgatják a szemet, amit ezen a területen a szőrök rövidre nyírásával akadályozhatunk meg.

A fülek tisztítása is nagyon fontos, ha valaki úgy érzi meg tudja csinálni, akkor vegyen fültisztító zselét, vagy port, és azzal gondosan, óvatosan törölje át a kutyus külső hallójáratát. A nagyobb fültisztítást a kutyakozmetikus a kozmetika során elvégzi.